Prikkelbaar darm syndroom symptomen

Prikkelbaar darm syndroom symptomen:

Prikkelbare darm syndroom (PDS) symptomen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Prikkelbare darm syndroom symptomen moeten onderzocht worden. Indien de oorzaak van de klachten opgespoord en behandeld kan worden, kunnen de PDS klachten mogelijk voor goed ophouden.

De meeste mensen die te horen krijgen dat ze PDS hebben zijn nooit onderzocht voor alle mogelijke oorzaken van de maag- en darmklachten.

Het is vaak een beetje te kort door de bocht om van prikkelbare darm syndroom symptomen te spreken. ‘PDS’ is niet geheel nauwkeurig. De prikkelbare darm syndroom symptomen worden vaak door een specifieke aandoening veroorzaakt, die behandeld kan worden. Prikkelbare darm syndroom symptomen worden meestal veroorzaakt door een behandelbare probleem zoals glutenallergie, darmparasieten, Candida, voedselintolerantie, bacteriële infectie of een slechte dieet.

Prikkelbaar darm syndroom symptomen bij meerdere darmaandoeningen

Vaak is er sprake van een ‘kruisreactie’ tussen meerdere darmaandoeningen. Vaak wordt het evenwicht in de darmen verstoord, bijvoorbeeld door antibiotica gebruik. Stel dat iemand een gluten allergie heeft, maar zich er niet van bewust is, en veel brood eet. Indien dezelfde persoon besmet is met darmparasieten, kunnen de twee problemen samen “prikkelbare darm syndroom symptomen” veroorzaken.

Dit is behoorlijk misleidend, want de persoon in bovengenoemde voorbeeld heeft helemaal geen prikkelbare darm syndroom symptomen, maar gluten allergie en darmparasieten symptomen! Er is pas sprake van PDS indien alle mogelijke oorzaken zijn uitgesloten.

Ondanks dat er niet altijd sprake is van PDS, is hier een lijst van alle prikkelbare darm syndroom symptomen die bij de diagnose PDS behoren.

Prikkelbaar Darm Syndroom Symptomen Lijst:

Prikkelbaar darm syndroom symptomen: ontlasting

 • ontlasting is vaak een brijachtige massa
 • plotselinge verhoogde aandrang om te ontlasten
 • vaker dan 2 keer per dag diarree
 • constipatie (afgewisseld met diarree)
 • soms slijm of bloed bij ontlasting
 • stinkende ontlasting

Prikkelbaar darm syndroom symptomen: maagklachten

Overige prikkelbaar darm syndroom symptomen:

 • aanhoudende winderigheid
 • slechte vertering
 • misselijkheid
 • Bij slechte voedsel opname: vermagering
 • In sommige gevallen bloedarmoede
 • overige prikkelbaar darm syndroom klachten

Online een ontlastingsonderzoek aan vragen:

Ontlastingsonderzoek bij prikkelbare darm syndroom symptomen

Ontlastingsonderzoek bij prikkelbare darm syndroom symptomen

bezoek www.darmklachten.nl

Dieet bij prikkelbare darm syndroom symptomen:

Prikkelbare darm syndroom symptomen worden vaak door dieet veroorzaakt, en kunnen ook vaak middel dieet worden verholpen. Aangezien de prikkelbare darm syndroom symptomen bij verschillende oorzaken liggen is het niet mogelijk om een prikkelbare darm syndroom dieet te ontwerpen die voor iedereen geschikt is.

Een PDS dieet moet aansluiten op de oorzaak van de PDS symptomen. Indien de prikkelbare darm syndroom symptomen door coeliakie worden veroorzaakt is een coeliakie dieet geschikt. Als de klachten door Candida worden veroorzaakt is een Candida dieet de beste optie.